På World Emoji Day den 17 juli 2020 släpptes min bok Emoji: En historia om känslor, bajs och ett gult leende. Där skriver jag om de små ikonernas överraskande tillkomst och hur vi människor i tusentals år kommunicerat ton och känsla med hjälp av bilder. Självklart skriver jag även om denna 💩
På uppdrag av Internetmuseum, ett helt digitalt museum som drivs av Internetstiftelsen, skrev jag och var curator för deras utställning Emojins historia – hur smilande ansikten gick från antikt klotter till världsspråk. Utställningen baserades delvis på min sajt Emoji Timeline, en tidslinje på engelska med de mest nämnvärda händelserna i emojins historia. Sajten är fortfarande igång och uppdateras kontinuerligt.
Jag har som emojiexpert medverkat i bl.a. TV4 Nyhetsmorgon, SVT Morgonstudion och Morgonpasset i P3. Jag håller även i föreläsningar om emojins historia och användningen av emoji.
Här kan du se när jag berättade om emojins historia och om utställningen i TV4 Nyhetsmorgon 2019.
Ps. Var inte orolig för att du använder en emoji på fel sätt. Alla sätt är rätt! 😃 (förutom 🍆 såklart, om du nu inte planerar en sallad, en sexig sallad)
Pps. Jag driver även sajterna Emojiforskning.se och Emoji Resear.ch där jag samlar forskning som görs kring emojier och hur vi kommunicerar digitalt idag med hjälp av små ikoner.
👨🏫 Intervjuer & föreläsningar
Idag lever vi i en emojivärld men få vet trots det inte varifrån de små digitala bilderna kommer eller vad de faktiskt är för något. För vad skiljer egentligen t.ex. en emoji från en emoticon, en GIF-bild eller en Twitch-emote?
Vilka risker finns det när det är en enda organisation som bestämmer över vilka emojis som ska finnas och inte? Och vilka konsekvenser blir det när företag som Facebook, Google och Apple själva får bestämma hur deras emojis ser ut?
Det här är något jag ofta anlitas för att föreläsa och prata om. För det är ju så fantastiskt spännande!
Om du är intresserad av att göra en intervju eller att jag ska komma och föreläsa, kontakta mig på: hej@danielhanberg.se