Emoji: En historia om känslor, bajs och ett gult leende

Allt började med att jag läste en liten notis i morgontidningen Metro om att ett brittiskt översättningsföretag lagt ut en jobbannons efter en emoji-tolk. Tre år senare hade det resulterat i en hel bok om varifrån de små ikonerna kommer ifrån och hur de blivit en del av vår vardag. En av de roligaste och mest lärorika resor jag gjort.

Emoji: En historia om känslor, bajs och ett gult leende

Emoji: En historia om känslor, bajs och ett gult leende

Alla använder emojier idag, på ett eller annat sätt, men få vet var de kommer ifrån eller varför just dessa små figurer blivit en del av vår vardag. Hur har de lyckats bli en sådan självklar del av våra liv?

Varför stod en amerikansk president på Vita husets gräsmatta och namedroppade emojin i ett tal? Vilka är egentligen organisationen som bestämmer vilka emojier som ska finnas och varför har dess chef en t-shirt med texten ”Shadowy Emoji Overlord” på ryggen? Kan vem som helst föreslå en emoji? Hur fungerar det? Vad är skillnaden mellan en emoji, emoticon och en smiley? Och vad tusan är en kaomoji? Frågorna är många om de roliga figurerna som blivit en del av våra liv. Hur tog egentligen små japanska ikoner över världen?

Det här är historien om emojin.

”Varje dag skickas 5 miljarder emojier på Facebook Messenger.” Med den inledande meningen fångar kulturjournalisten och författaren Daniel Hånberg Alonso läsarens nyfikenhet. På de kommande 150 sidorna lyckas han både hålla kvar intresset och fördjupa förståelsen för de små visuella tecknen vi så gärna adderar till våra digitala textmeddelanden. (…) Underhållande och samtidigt viktig nutidskunskap!

BTJ, David Björklund

 • Inbunden
  ISBN: 978-91-87858-21-1
  Utgiven: 12 juli 2020
  Sidantal: 184
 • Köp
  Till shoppen
  Adlibris
  Bokus
 • Formgivning: Sebastian Löfvall