När svenskarna sköt skarpt

Har det gjorts westernfilmer i Sverige?! Det var exakt den reaktionen jag hade och den fråga jag ville förstå och förklara. Inte visste jag då att svaret skulle ta mig tre år att researcha och skriva. Med sina 512 sidor och en vikt på 1,1 kg så är denna populärkulturella djupdykning det närmaste jag kommit ett magnum opus hittills.

När svenskarna sköt skarpt

Visste du att det var en så kallad ”indianbok” som fick Selma Lagerlöf att vilja bli författare? Eller att det finns nästan ett dussin vilda västernstäder i Sverige? Eller att dansbandet Sven-Ingvars gjorde en svensk westernfilm som höll på att ruinera dem? Eller att Börje Salming är orsaken till att svenskarna fick upp ögonen för begreppet ”kulturell appropriering”?

När svenskarna sköt skarpt är berättelsen om när vilda västern kom till Sverige. Hur vi slukade indianböcker om ”Hjortfot”, bänkade oss i tv-soffan framför Bröderna Cartwright och Familjen Macahan, läste miljontals westernpockets, skrålade tillsammans på countryfestivaler runt om i landet, byggde västernstäder, dansade square dance, engagerade oss för urfolk i andra länder, klädde ut oss till cowboys och ”siouxer”, spelade Red Dead Redemption och skapade en helt ny filmgenre: lingonwestern.

I media

Intervju på TV4 Nyhetsmorgon

Se klippet på TV4play.se

Fredrik Strages krönika i Dagens Nyheter

https://www.dn.se/kultur/fredrik-strage-minnena-fran-mitt-besok-pa-high-chaparral-poppar-upp-igen/